Sådan brygger du en god stempelkaffe

Stempelkaffe er en af de helt klassiske måder at lave friskbrygget kaffe på, og det giver en langt mere fyldig og kompleks smag end almindelig filterkaffe. Metoden er nem og hurtig at gå til, så alle, både kaffeentusiaster såvel som folk, der bare skal have en kop at vågne på, kan lave en rigtig god stempelkaffe.

Vil du også gerne i gang med stempelkanden? Så kan du I denne artikel læse, hvordan du brygger en lækker og velsmagende stempelkaffe.

Forvarm stempelkanden

Det er en god idé at forvarme stempelkanden og filterdelen med varmt vand. På den måde sikrer du, at du får så mange smagsnoter og aromastoffer ud af kaffen som muligt under kaffebrygningen. Imens stempelkanden varmes op af vandet, skal du sætte vand over til selve kaffen.

Når du har hældt vandet ud af kanden igen, er kanden godt varm og klar til brygning af en dejlig stempelkaffe.

Dosering, vand og “blooming”

Hvor meget kaffe, du skal anvende, varierer naturligvis alt efter, hvor mange kopper du ønsker. Men til en standard stempelkande skal der bruges ca. 60-65 gram formalet kaffe. Den eksakte mængde afhænger dog af ristningen af kaffebønnerne, så det er bare om at prøve sig lidt frem.

Det er helt op til dig og dine smagspræferencer, om du vælger lys-, mellem- eller mørkristet kaffe. Det vigtigste er bare, at du kværner bønnerne lige inden, du brygger kaffen, og at du kværner dem groft. Kornstørrelsen skal helst svare til groft havsalt.

Ved bryggefasens start skal du ikke hælde alt det kogende vand i med det samme. Start med at gennemvæde alle kaffebønnerne med 100ml. Herefter skal kaffen afgasse i 30-35 sekunder, hvilket kaldes “blooming”.

Fyld kanden og rør godt rundt

Når kaffen er afgasset, skal du fylde stempelkanden helt op med vand, så du lige kan sætte låget på. Før låget kommer på, er det vigtigt at røre godt rundt i kaffen.

Herefter skal låget sættes på og kaffen trække i ca. 4 minutter.

Tryk stemplet i bund og nyd den gode kaffe

Når de 4 minutter er gået, er det tid til at trykke stemplet i bund. Det gør du med fast hånd og i et roligt tempo.

Når stemplet er trykket ned, er kaffen parat til at blive drukket. Sørg bare for at gøre det hurtigt, efter at du har lavet den, da stempelkaffe bliver bitter og mere koffeinholdig, jo længere tid den får lov at stå. Det skyldes, at vandet bliver ved med at være i kontakt med kaffebønnerne i bunden af kanden.

Husk derfor at nyde kaffen umiddelbart efter brygning, så smager den allerbedst!