Hvilke rødvin passer til hvad? – Den komplette rødvin guide

Har du længe ledt efter den ultimative rødvin til retterne hjemme hos dig, og endnu ikke haft armene i vejret over smagsoplevelsen? Så hjælper vi dig med at tage det store vinvalg. Det har stor betydning for helhedsoplevelse.

En vigtig pointe der bør følge med enhver guide omhandlende mad og drikkelse – især rødvin – er dog, at det i sidste ende omhandler, hvad du og dine gæster synes giver den bedste smag.

Forskellige typer rødvin til forskellige madretter

Der findes et væld rødvin, der er fremstillet på vidt forskellige druesorter. Når du anskaffer vin til maden, så har det stor betydning, at du forholder dig til smagsnuancerne. Det er dem, der afgør, om maden er kompatibel med en specifik variant af rødvin.

Hvis du har planer om at lave serveringer, hvor det består af lyst kød som for eksempel fjerkræ, fisk og skaldyr eller madretter med pasta, tapas/charcuteri, sandwich eller salat, så vil den lette og tørre vin være oplagt. Derimod vil madvarer såsom svine- og kalvekød, pizza og ostebord komplementeres af en blød og frugtig vin. Har du planlagt en middag til dig og gæsterne med vildt på menukortet eller for eksempel steak? Så kan du fremhæve smagen i kødet ved at servere en tør og markant rødvin.

Du kan vælge den kraftige og krydrede vin, hvis maden er opbygget med lignende smage. Det gælder blandt andet grill, julemad, dybe gryderetter eller mexicansk mad.

Nedenfor giver vi dig et indblik i, hvad der er karakteristisk i beskrivelsen for de forskellige vinvarianter:

 

  • Let og tør: Simpel smag med hint af frisk frugtsyre og kraftig purpurfarve
  • Blød og frugtig: Frisk, saftig og frugtig smag med et rubinrødt look
  • Tør og markant: En mørk farve med tæt, markant og robust smag
  • Kraftig og krydret: Intens, fed og kompleks farve med smag af blommer og svesker

Imponér gæsterne med din viden om rødvin

Et godt sted at starte når du vil imponere med dit kendskab til vin, er, at du kender de forskellige internationale druesorter, som du oftest møder i supermarkedet eller hos vinhandlen. De to druer er henholdsvis Cabernet Sauvignon og Pinot Noir.

Cabernet er en hårdfør drue, der har det bedst i det sydlige klima, hvorimod Pinot Noir trives i køligere klima. Klimaet har nemlig stor indvirkning på druens smag og udtryk. Hvis du skal have gang i vinsnakken ved bordet, så kan du eventuelt sammen med dine gæster smage efter 4 parametre, der adskiller vin fra hinanden. Det afhænger af:

 

  • Syre
  • Alkohol
  • Fylde

Garvesyre (vigtigt for rødvin)